Kinderwens › Treant Zorggroep

LET OP! Heeft u een afspraak, of vragen over bezoek en de bezoektijden? Kijk dan eerst op onze corona-informatiepagina.

Kinderwens

Kinderwens

Vruchtbaarheid

Menstruatiecyclus
Het is handig om inzicht te krijgen in je eigen menstruatiecyclus. Zo weet je ongeveer wanneer je vruchtbaar bent. Schrijf daarom de 1e dag van je laatste menstruatie op. Als het bloedverlies van je menstruatie is gestopt, begint je baarmoeder met de maandelijkse voorbereiding op een mogelijke zwangerschap. De eisprong vindt ongeveer 14 dagen plaats voordat je menstruatie op gang komt, ongeacht de lengte van je cyclus. Indien je een kortere of langere cyclus hebt dan schuift de dag van ovulatie op. Bij een regelmatige cyclus van ongeveer 28 dagen, is de eisprong zo’n 2 weken na de eerste dag van je laatste menstruatie. Heb je bijvoorbeeld een cyclus van maar 24 dagen, dan vindt de ovulatie plaats rond de tiende dag van je cyclus plaats. De vrijgekomen eicel leeft 24 uur. Zaadcellen leven 48 tot 72 uur. Word je in deze cyclus niet zwanger, dan wordt het slijmvlies weer afgestoten en word je weer ongesteld.

Ovulatie
Rond de 14e dag kiest je lichaam een eitje dat wordt uitgestoten om verder te groeien. Dit is het moment om zwanger te raken. Sommige vrouwen ervaren deze eisprong als een krampachtige pijn. Of ze krijgen extra zin om te vrijen. Merk je niets? Neem dan elke ochtend voordat je opstaat je temperatuur op. Na de eisprong stijgt je lichaamstemperatuur namelijk met 0,3 graden. Vlak voor je menstruatie daalt je temperatuur weer. Je kunt zodoende een eigen curve bijhouden. Er zijn ook ovulatietests te koop.

Afscheiding
Normaal gesproken sluit een slijmprop je baarmoeder af om je te beschermen tegen bacteriën. Tijdens je vruchtbare periode is het slijmvlies van je baarmoeder anders van samenstelling. Hierdoor kunnen zaadcellen sneller naar je eileiders. Je merkt misschien dat je vaginale afscheiding wat waterig en draderig is in plaats van de dikkere roomwitte afscheiding die je anders hebt.

Medicatie

Gebruik je op advies van de (huis-)arts of specialist medicijnen, bijvoorbeeld antidepressiva? Vertel hem of haar dan dat je zwanger wilt worden en vraag of je hier tijdens de zwangerschap mee door mag gaan of dat je andere medicijnen moet gebruiken.  

SSRI’s (antidepressiva)
Heb je een kinderwens en gebruik je antidepressiva, dan kun je hier niet zomaar mee stoppen. Als je vlak voor de conceptie stopt met SSRI’s, is er een hoge kans op een terugval. Dit kan negatieve gevolgen hebben voor de baby. Een depressie tijdens de zwangerschap verhoogt namelijk de kans op een vroeggeboorte en een laag geboortegewicht, waardoor het risico op hart- en vaatziekten wordt verhoogd. Ook is bekend dat depressieve vrouwen na de bevalling vaak moeilijker contact maken met hun baby. Antidepressiva geven een kleine kans op een bloeding tijdens de bevalling. Daar zijn verloskundigen en gynaecologen alert op. Gelukkig is zo’n bloeding vaak goed onder controle te krijgen. De risico’s wegen dan ook niet op tegen de gevolgen die het stoppen met het medicijngebruik heeft voor jou én de baby. Het is belangrijk dat we weten dat je antidepressiva gebruikt om zo samen met jou een plan van aanpak te kunnen maken.

Adviezen

Foliumzuur
Slik extra foliumzuur om de kans op afwijkingen vroeg in de zwangerschap zo klein mogelijk te maken. Foliumzuur verkleint namelijk de kans op neurale-buisdefecten bij het kind. De neurale buis is bij een ongeboren baby het begin van het ruggenmerg en de hersenen. Wanneer er iets fout gaat bij de aanleg en ontwikkeling van de neurale buis kunnen er in de zwangerschap afwijkingen aan het ruggenmerg of de hersenen ontstaan. Er is dan sprake van een open ruggetje, een open schedel, hazenlip of open gehemelte. Slik elke dag een tablet van 0,4-0,5 milligram foliumzuur tot en met de tiende week van je zwangerschap. De tabletten zijn zonder recept bij de drogist of apotheek verkrijgbaar. Het duurt ongeveer 4 weken voordat er extra foliumzuur in je lichaam opgenomen is. Start daarom al met het slikken van foliumzuur op het moment dat je een kinderwens hebt. Ben je onverwacht of sneller dan verwacht zwanger? Begin dan zo snel mogelijk met het slikken van foliumzuur.

Vitamine D
Het is belangrijk om extra vitamine D te slikken in de zwangerschap: 10 mg per dag. Slik je multivitaminen voor zwangere vrouwen, dan bevat dit de juiste hoeveelheid vitamine D. Je kunt ook 'los' vitamine D slikken. Dit is zonder recept bij de drogist of apotheek verkrijgbaar.

Multivitamine
Als je gezond eet hoef je tijdens de zwangerschap niet standaard multivitamine te slikken. Wanneer je toch multivitaminen wilt gebruiken, kies dan de multivitaminen voor zwangere vrouwen. Deze multivitaminen bevatten alle vitaminen die goed zijn voor zwangere vrouwen in de juiste dosering.

Roken
Alle informatie over roken tijdens een zwangerschap is nog niet bekend, maar één ding is wel zeker: op het moment dat er gerookt wordt krijgt de placenta (moederkoek) minder bloed toegevoerd. Hierdoor krijgt het kindje minder zuurstof. Juist in de eerste weken van de zwangerschap wordt de placenta aangelegd en is het belangrijk dat er zo weinig mogelijk risico factoren aanwezig zijn.

Alcohol
Het drinken van alcohol kan de vruchtbaarheid van zowel man als vrouw verminderen. Daarnaast vergroot alcoholgebruik in de weken rondom de bevruchting het risico van miskramen en foetale sterfte. Drink daarom geen alcohol meer op het moment dat je zwanger wilt worden.

Drugs
Drugsgebruik in de zwangerschap kan grote effecten hebben op het (ongeboren) kind. Daarom wordt drugsgebruik al voor de zwangerschap afgeraden.