Gynaecologie en Verloskunde › Treant Zorggroep

LET OP! Heeft u een afspraak, of vragen over bezoek en de bezoektijden? Kijk dan eerst op onze corona-informatiepagina.

Gynaecologie en Verloskunde

Gynaecologie en Verloskunde

Gynaecologie is het specialisme dat zich bezig houdt met aandoeningen en afwijkingen van de vrouwelijke geslachtsorganen. Een gynaecoloog werd daarom eerder ook wel een vrouwenarts genoemd. Vrouwen worden verwezen naar de gynaecoloog als er sprake is van bijvoorbeeld menstruatieproblemen, incontinentie, overgangsklachten, verzakkingen, afwijkende uitstrijkjes, seksuele problemen en kanker van de vrouwelijke geslachtsorganen.

Daarnaast behandelen zij vruchtbaarheidsproblemen. Samen met verloskundigen houden gynaecologen zich ook bezig met zwangerschap en bevalling.

Verloskunde is het specialisme dat zich richt op zwangerschap, inclusief de zorg rondom een bevalling, voor zowel moeder als kind. Het is ook wel bekend onder de naam Obstetrie. Als u een medische indicatie heeft, wordt uw zwangerschap begeleid door een gynaecoloog en/of tweedelijns verloskundige. De controles en de bevalling vinden dan in het ziekenhuis plaats. Als u weer naar huis gaat na de bevalling, verricht de verloskundige van een praktijk bij u in de buurt de zorg voor het kraambed (de periode na de bevalling).

Aandachtsgebieden

Aandachtsgebieden binnen de gynaecologie zijn:

  • algemene gynaecologie (menstruatieproblemen, seksuele problematiek)
  • obstetrie (verloskunde)
  • bekkenbodem-/verzakkingsproblemen en incontinentie
  • oncologie (kanker aan de vrouwelijke geslachtsorganen)
  • vruchtbaarheidsbehandelingen en -behandelingen (fertiliteit)
  • preconceptie (zie het preconceptie-spreekuur)

Algemene gynaecologie

Een gynaecoloog behandelt aandoeningen en ziekten aan de vrouwelijke geslachtsorganen. Voorbeelden hiervan zijn menstruatieproblemen, bepaalde soorten van kanker, incontinentie, overgangsklachten en seksuele problemen.

Zwangerschap en bevalling

Heeft u een medische indicatie, dan komt u tijdens de zwangerschap regelmatig voor controle in het ziekenhuis. De zwangerschapscontroles in het ziekenhuis worden uitgevoerd door de verloskundige en/of door de gynaecoloog. Een verloskundige van het ziekenhuis (tweedelijns verloskundige) begeleidt meestal de bevalling. Bij bijzondere omstandigheden die ook tijdens de bevalling kunnen ontstaan, is de gynaecoloog ook bij de bevalling aanwezig. Een keizersnede wordt door de gynaecoloog uitgevoerd.

Verzakkingsproblemen

Een vaginale verzakking, ook wel prolaps genoemd, is een aandoening waarbij het steunweefsel in de vaginawand verslapt is. Het zou vergeleken kunnen worden met een uitgerekt elastiek. De banden en de spieren van de bekkenbodem die de vagina en de baarmoeder in het bekken houden, worden zwakker. Het gevolg is dat de blaas, de baarmoeder, endeldarm, plasbuis, dunne darm of de vagina van hun plaats kunnen raken (verzakken). Hierdoor kunnen lichamelijke klachten of pijn ontstaan. Bekkenbodem fysiotherapie zou kunnen helpen bij verzakkingsklachten. Door training van de bekkenbodemspieren wordt de steun door deze spieren dan weer beter

Vruchtbaarheidsproblemen

Een gynaecoloog houdt zich daarnaast bezig met vruchtbaarheidsproblemen. Wanneer het niet lukt om zwanger te worden, wordt u door de huisarts naar de gynaecoloog verwezen. De gynaecoloog onderzoekt of er een oorzaak voor de op dat moment onvervulde kinderwens bij de man of vrouw te vinden is. Soms wordt er dus ook geen oorzaak gevonden. Afhankelijk van de uitslagen van het onderzoek naar de oorzaak van de onvervulde kinderwens, kan er eventueel een behandeling worden toegepast om de kans op zwangerschap te vergroten.

Lees meer over Gynaecologie en Verloskunde