Behandelmogelijkheden › Treant Zorggroep

Behandelmogelijkheden

Behandelmogelijkheden

Zodra de uitslagen van de onderzoeken bekend zijn, worden deze besproken in ons multidisciplinair mammateam

Als blijkt dat het bij u om borstkanker gaat, dan bespreken de oncologisch chirurg en de verpleegkundig specialist/physician assistant de behandelmogelijkheden met u. En samen maakt u een keuze voor een definitief behandelplan.

De mogelijkheden

De meeste vormen van borstkanker kunnen genezen, hiervoor is altijd een operatie noodzakelijk. Deze operatie kan een borstsparende operatie zijn of een operatie waarbij de hele borst wordt verwijderd. Ook vindt er (bijna altijd) een operatie plaats aan de lymfeklieren.

Naast een operatie kan de behandeling bestaan uit:

Uw behandeling hangt onder andere af van:

  • uw leeftijd;
  • de grootte van de tumor;
  • de grootte van de borst;
  • het aantal tumoren;
  • de aard van de tumor;
  • uw familiegeschiedenis;
  • uw persoonlijke (gezondheids)situatie.

Het is belangrijk dat u vertrouwen heeft in uw behandeling. Aarzel daarom niet om vragen te stellen. Neem de tijd om over uw behandeling na te denken en beslissingen te nemen.

Extra begeleiding
Naast de medische zorg is ook uw psychische en sociale welbevinden erg belangrijk. Daarom kunt met vragen en zorg altijd bij onze zorgprofessionals terecht en krijgt u  een speciale casemanager toegewezen. Lees hier meer over onze extra begeleiding.

Controle
Als u behandeld bent voor borstkanker, blijft u minimaal vijf jaar onder controle. Deze controles zijn in het begin frequenter en nemen na verloop van tijd af. Afhankelijk van uw nabehandeling vinden de controles afwisselend plaats bij de mammachirurg en/of internist - oncoloog en/of radiotherapeut.

Beeldvormend onderzoek
Jaarlijks wordt er bij u een mammografie gemaakt. Dit is ter controle van de borst, als deze borstsparend geopereerd is, en/of van de andere borst. Als er een afwijking wordt gevonden dan kan weer aanvullend onderzoek nodig zijn, denk aan een echografie of MRI-scan. In dat geval bespreekt de physician assistant/verpleegkundig specialist dit met u.