Dagbehandeling voor jong en oud op locatie De Horst in Emmen

De Horst

Dagbehandeling voor jong en oud

Als u ouder wordt, wilt u het liefst zo zelfstandig mogelijk blijven wonen en leven. Toch is dit niet altijd mogelijk door lichamelijke klachten, een ziekte en/of beperking. De dagbehandeling in De Horst in Emmen biedt dan uitkomst met ondersteuning, begeleiding en therapieën.

Hoe fijn zou het zijn als u zichzelf weer zelfstandig kunt redden? Dat u uw eigen kopje koffie weer zet, zelf een ommetje kunt maken of u weer gemakkelijker uit uw stoel kunt komen. Op de dagbehandeling leert u deze (en andere) activiteiten weer uit te voeren. U krijgt behandeling en therapieën die uw zelfredzaamheid, conditie en mobiliteit verbeteren. Dat is heel prettig voor uzelf, maar ook voor uw naasten en mantelzorgers.

Wanneer dagbehandeling?

U komt in aanmerking voor dagbehandeling als u lichamelijke klachten of een chronische ziekte heeft. Klachten waardoor u uw dagelijkse bezigheden niet meer zelfstandig kunt doen. Ook voor revalidatie na een ongeluk, beroerte of na het krijgen van een nieuwe knie of heup kunt u hier terecht. De dagbehandeling is voor mensen variërend in de leeftijd van 40 tot ruim in de 80 jaar. 

Wat houdt dagbehandeling in?

U krijgt ondersteuning en begeleiding van verschillende zorgverleners. Zij helpen u om het dagelijks leven (weer) zo goed mogelijk op te pakken. De dagbehandeling biedt de volgende behandelingen en therapieën:

  • fysiotherapie: De Horst heeft een oefenruimte én een beweegtuin met diverse toestellen om te bewegen.
  • ergotherapie
  • logopedie
  • diëtetiek
  • psychologie
  • maatschappelijk werk

Samen bekijken we wat u nodig heeft.

Lees het ervaringsverhaal van Mans Snijders

Het dagprogramma

U komt één of meerdere dagdelen naar de dagbehandeling in De Horst. Bij binnenkomst drinkt u samen met andere bezoekers een kop koffie of thee. Hierna start u met uw therapieën. Samen met een therapeut gaat u aan de slag om allerlei dagelijkse bewegingen of handelingen te oefenen. Ook kunt u daarnaast meedoen aan diverse activiteiten zoals handwerken, wandelen, groepsgymnastiek of houtbewerken. Dit kan zowel in groepsverband als individueel. Samen met u bepalen we uw dagprogramma.

Dagen en tijden  
Maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag kunt u van 9.00 tot 16.00 uur naar de dagbehandeling. Als u de hele dag blijft, kunt u tussen de middag mee-eten. U kunt kiezen uit een warme maaltijd of een broodmaaltijd.

Eigen ingang

De dagbehandeling heeft een eigen ingang aan de Loo-ackers in de wijk Angelslo (volg de routeborden naar De Horst). U kunt voor de deur worden afgezet en opgehaald.

Indicatie en kosten

Voor dagbehandeling  hebt u een verwijzing nodig van uw huisarts én een indicatie 'behandeling' van het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ). Het CIZ bepaalt hoeveel dagdelen per week u kunt komen. De kosten worden dan vergoed uit de WIz. Wél betaalt u een eigen bijdrage.

Die is afhankelijk van uw leeftijd, inkomen en gezinssamenstelling. Het Centraal Administratie Kantoor (CAK) rekent dit voor u uit en int de bijdrage bij u. Op de website van het CAK kunt u een proefberekening maken.

Diagnosebehandelcombinatie
Bij een diagnosebehandelcombinatie (DBC, voor Geriatrische Revalidatiezorg) worden de kosten vergoed vanuit de Zorgverzekeringswet. Voor vervoer van en naar De Horst kunt u meestal een beroep doen op uw zorgverzekeraar voor zittend ziektekostenvervoer. Er wordt een eigen bijdrage gevraagd die per verzekeraar verschilt.

Vanuit de WMO deelnemen
Ook is het mogelijk om vanuit de WMO deel te nemen aan de dagbehandeling. Uw therapieën en behandelingen worden dan gezien als basisgezondheidszorg en worden betaald via uw zorgverzekeraar.

Interesse en contact

Denkt u dat dagbehandeling in De Horst iets voor u is? Of voor uw naaste? En wilt u een kijkje komen nemen? Neem dan contact op met onze medewerkers van de dagbehandeling via 0591  22 82 78.

Ga terug naar hoofdpagina locatie