Werken in de ouderenzorg. Dat zit in je. › Treant

Werken in de ouderenzorg. Dat zit in je.

Werken in de ouderenzorg. Dat zit in je.

Treant is een trotse deelnemer aan de campagne 'Werken in de ouderenzorg. Dat zit in je.' Vijftien zorgorganisaties in Noord-Nederland lanceerden deze campagne.

Het werken in de ouderenzorg kampt met een negatief imago. Veel mensen hebben geen realistisch en positief beeld van het werken in de ouderenzorg. Terwijl de behoefte aan verpleegkundigen en verzorgenden in de ouderenzorg steeds groter wordt. Daardoor wordt het steeds moeilijker voor zorgorganisaties om mensen te vinden om te komen werken in de ouderenzorg. Medewerkers in de zorg geven echter aan het werken met ouderen veelal mooi en belangrijk te vinden. Daarom startte ZorgpleinNoord samen met vijftien zorgorganisaties de campagne ‘Werken in de ouderenzorg. Dat zit in je'. Treant maakt hier onderdeel van uit.

Op de website www.ouderenzorgzitinje.nl en de Facebookpagina vertellen medewerkers uit de ouderenzorg over hun ervaringen tijdens het werken met ouderen. Ook zijn er mogelijkheden om in contact te komen met organisaties in de ouderenzorg als schoolverlater, zij-instromer of werkende in een andere sector. Daarvoor bieden de vijftien deelnemers meeloopdagen, werk-leertrajecten en vacatures. Onze verpleegkundige Michelle Jeuring van woonwijkcentrum De Valkenhof in Emmen is een van de boegbeelden van de campagne. ‘Werken met ouderen biedt zoveel diepgang’.  

"Werken met ouderen biedt zoveel diepgang"

Ooit wist ze zeker dat ze nóóit in de ouderzorg wilde werken. Maar inmiddels komt verpleegkundige Michelle Jeuring daar volledig van terug: ‘Werken met ouderen geeft zoveel diepgang.’

‘Waarom ik destijds niet met ouderen wilde werken? Dat was het beeld dat ik van de ouderenzorg had. Je bent de hele dag bezig om mensen te wassen en aan te kleden en om koffie en thee voor ze te zetten. Toen ik zes jaar geleden aan de slag kon in woonwijkcentrum De Valkenhof van Treant, dacht ik: leuk voor een jaartje. Maar al snel bleek het werk veel interessanter dan ik dacht.

Weet je wat de ouderzorg juist zo mooi maakt? Je bouwt écht een band met mensen op. Sommige bewoners ken ik al zes jaar. Ik weet wat ze mee hebben gemaakt, waar ze verdrietig om kunnen zijn en waar ze om kunnen lachen. Ik merk het wanneer ze een moeilijke tijd doormaken. Bijvoorbeeld omdat een familielid is overleden. Of wanneer ze het gewoon even niet meer zien zitten. Je kunt ze dan een hart onder de riem steken. Die betrokkenheid is wat het werk in deze sector zo waardevol maakt.

Natuurlijk, een deel van de dag bestaat uit de basiszaken: wassen, aankleden, eten, medicijnen. Maar er blijft vaak wel even tijd over om een kopje thee met een bewoner te drinken. Om even naar iemands verhaal te luisteren, even bij te kletsen. En als je ziet, hoe fijn iemand het vindt dat je er voor hem of haar bent, dan is mijn dag helemaal goed.’