Ziekenhuis Bethesda onthutst over uitlatingen CZ › Treant Zorggroep

LET OP! Heeft u een afspraak, of vragen over bezoek en de bezoektijden? Kijk dan eerst op onze corona-informatiepagina.

Ziekenhuis Bethesda onthutst over uitlatingen CZ

Geplaatst op: 30 september 2010

Ziekenhuis Bethesda scoort goed op de kwaliteit van de behandeling van borstkanker in het rapport van zorgverzekeraar CZ. Daarnaast stelt CZ een keiharde norm: ziekenhuizen die minder dan 70 borstoperaties uitvoeren vallen, ongeacht de beoordeling van de kwaliteit, in de categorie ‘onvoldoende’.

Dirk Jan van Berckel, directeur Ziekenhuis Bethesda: ’Ik betreur dat we op deze manier in het nieuws komen. We leveren kwalitatief goede zorg, dat staat zwart op wit in het rapport van CZ. We zijn verrast door de plotseling gestelde norm van minimaal 150, dit is geen wetenschappelijk onderbouwde norm. Het is het uiterst schrijnend om te spreken over ‘onvoldoende’. Dat doet de behandeling en de dokters onrecht aan. Daarnaast betreur ik dit soort berichtgeving voor onze patiënten, die natuurlijk in eerste instantie schrikken.’

De SAZ (vereniging van Samenwerkende Algemene Ziekenhuizen) heeft een kort geding aangespannen tegen CZ. Dit heeft de SAZ gewonnen. Volgens SAZ trekt CZ niet de juiste conclusies en rekent CZ een heel ziekenhuis af op een behandeling. Volgens SAZ ontstaat door de publiciteit onrust bij patiënten. De ziekenhuizenvereniging vindt ook dat CZ doet lijken alsof de beoordeling over de algemene zorg in een ziekenhuis gaat. Dat doet de inspanningen van artsen en ziekenhuispersoneel tekort.

Daarnaast heeft Ziekenhuis Bethesda contact gehad met de Inspectie voor de Gezondheidszorg, Borstkankervereniging Nederland en zorgverzekeraar Achmea. Alle partijen spreken van een zeer onzorgvuldige afweging van de behandeling en ongelukkige uitlatingen over de ziekenhuizen in het algemeen.

Vandaag zijn de namen van de ziekenhuizen gepubliceerd die het predicaat ‘onvoldoende’ hebben gekregen van CZ.
Alle ziekenhuizen zijn in vier categorieën ingedeeld voor de behandeling van borstkanker. De vier categorieën zijn: best, goed, matig en onvoldoende.
CZ beoordeelt deze behandeling van de ziekenhuizen op basis van:
1. volume (aantal operaties) en
2. kwaliteit (meer dan 30 punten).

Als een ziekenhuis minder dan 70 borstoperaties per jaar uitvoert, valt het ziekenhuis voor de behandeling van borstkanker in de categorie ‘onvoldoende’ ongeacht de score op kwaliteit. En ziekenhuizen die tussen de 70 en 150 operaties uitvoert, scoort nooit hoger dan ‘matig’. Volgens CZ zijn er 60 ziekenhuizen matig.
De toepassing van deze volumegrenzen voor de bepaling van kwaliteit van borstkankerzorg is niet wetenschappelijk onderbouwd. Ook instanties die toezicht houden op de kwaliteit van zorg en deze inzichtelijk maken zoals de Inspectie voor de Gezondheidszorg en Zichtbare Zorg, gebruiken deze volume-eis niet.