Ziekenhuis Bethesda deelt gratis vuurwerkbrillen uit › Treant Zorggroep

Ziekenhuis Bethesda deelt gratis vuurwerkbrillen uit

Geplaatst op: 27 december 2011

Ziekenhuis Bethesda geeft de komende dagen gratis vuurwerkbrillen weg. De actie moet leiden tot minder vuurwerkslachtoffers met oogletsel tijdens de jaarwisseling.

Voor oogarts mevrouw Th. E. Baart-Heringa is ieder vuurwerkslachtoffer er één te veel. “De vuurwerkbril voorkomt dat het vuurwerk bij de ogen kan komen. Hij moet niet alleen gedragen worden door degene die het vuurwerk afsteekt, maar óók bij het kijken naar vuurwerk. Vaak worden ook omstanders getroffen door vuurwerk.”

In Nederland gaan elk jaar minstens twee ogen volledig verloren die verwijderd moeten worden en vervangen worden door een kunstoog. De oogarts vervolgt: “De meest ernstige verwondingen komen door vuurpijlen (siervuurwerk) die van richting veranderen, door zelfgemaakt vuurwerk en door het ‘knutselen’ met vuurwerk en kruit. Gevolgen kunnen zijn verbrandingen aan het oog, troebel hoornvlies, staar, verwondingen door het scheuren van het hoornvlies en/of de oogbol die gehecht moeten worden. Dit alles met slechter zien of zelfs blindheid als resultaat.”

Met de preventieve actie hoopt Ziekenhuis Bethesda oogletsel te voorkomen. Patiënten en bezoekers kunnen de vuurwerkbril op woensdag 28 en donderdag 29 december gratis afhalen bij de receptie van de polikliniek Oogheelkunde van Ziekenhuis Bethesda (zolang de voorraad strekt, één per persoon). Adres: gebouw Y op het terrein van Ziekenhuis Bethesda, dr. G.H. Amshoffweg 1 in Hoogeveen.