Zelfstandig functioneren na amputatie dankzij fysiotherapie › Treant Zorggroep

Zelfstandig functioneren na amputatie dankzij fysiotherapie

Geplaatst op: 4 februari 2014

Het is maandagmorgen. Uit de oefenzaal van Advies- en Behandelcentrum Weidesteyn, onderdeel van Zorgpalet, klinkt gejoel. Enkele mensen zitten op de grond en spelen een grote ballon over een touw naar elkaar toe. Het spel hoort bij de fysiotherapie voor mensen die (een deel van) hun been kwijt zijn. Twee keer in de week doet deze groep onder leiding van twee fysiotherapeuten oefeningen en spellen. “We leren de cliënten om met én zonder prothese zo veel mogelijk zelfstandig te functioneren.”

Een amputatie is een ingrijpende gebeurtenis. En vaak moeten de mensen daarna veel dingen (opnieuw) leren. “Balans vinden en lopen met een prothese, bijvoorbeeld”, vertelt fysiotherapeut Thea Brouwer. “Maar het gaat ook om dagelijkse handelingen als wassen, aankleden en in bed stappen. Wij helpen daarbij en leren de cliënten zo veel mogelijk zelfstandig te functioneren. Met prothese, maar ook zonder. Want in het dagelijks leven moet de prothese soms af. Ook trainen de cliënten op fitnessapparaten, om spierkracht op te bouwen. Iedereen heeft zijn of haar eigen programma; we kijken altijd samen met de cliënt naar de wensen en mogelijkheden.”

Veel kennis
Naast het individuele programma, is er een groepsprogramma. Dat bestaat uit sporten en spellen, zoals zitvolleybal, bowlen of curling. “Dat doen we aan de ene kant voor het plezier”, legt Thea’s collega Anneke Nieuwint uit. “Maar vooral ook omdat mensen tijdens een spel vaak meer doen dan ze denken te kunnen. Ze verleggen dan onbewust hun grenzen.” Een groot voordeel van fysiotherapie bij Zorgpalet, is het directe contact met andere zorgverleners, aldus Anneke en Thea.  “Als een cliënt een vraag heeft over de prothese, kijken we samen met een revalidatiearts en een orthopedisch instrumentmaker naar een antwoord of oplossing. En als iemand graag wil praten met een psycholoog, ergotherapeut of diëtiste, kunnen we dat ook regelen. Veel kennis is dichtbij.”

Band opgebouwd
Eén van de cliënten uit de fysiotherapiegroep is mevrouw Van Montfort. Haar onderbeen is afgezet vanwege vaatproblemen. “Nadat de chirurg mij vertelde dat mijn been eraf moest, wilde ik even langs bij Anneke, die ik al kende”, vertelt mevrouw Van Montfort. “Zij was op dat moment met deze groep bezig. Voordat ik in de zaal was, hoorde ik al mensen lachen. Toen zei ik tegen mijn man: ‘Als ik weer zó word, dan vind ik de amputatie niet erg.’ Inmiddels krijg ik twee jaar fysiotherapie, en ik vind het buitengewoon geweldig. Ik ben veel zekerder geworden en kan steeds beter lopen. En als groep hebben we het erg gezellig; we lachen heel wat af. We hebben echt een band opgebouwd.”

Foto: © André Weima Fotografie