Ultiem vakantiegevoel bij Treant: ‘Op de camping zijn doet mij goed’ › Treant

Ultiem vakantiegevoel bij Treant: ‘Op de camping zijn doet mij goed’

Een potje rummikub, kegelen of liever toekijken onder het genot van een kopje koffie? Het kan allemaal op camping De Bosrand op het eigen terrein van woonzorgcentrum De Paasbergen in Odoorn en op de campingplek van Treant op vakantiepark De Fruithof in Klijndijk. Een door medewerkers en vrijwilligers georganiseerd initiatief speciaal voor bewoners die houden van kamperen.

Het is volop zomer en dat vieren bewoners van tien Treant-locaties met dagjes uit naar de camping. ‘Al zeven jaar lang is onze campingplek in juni en begin juli elke dag bezet. Bewoners geven zich er vrijwillig voor op en genieten er met vrijwilligers en een verzorgende van het samen- en buiten zijn’, vertelt activiteitenbegeleider Anja Strijker van Treant-locatie Holdert. Sinds deze maand is ook camping De Bosrand bij De Paasbergen open om bewoners en cliënten het ultieme vakantiegevoel te geven.

Eigen camping De Paasbergen

‘Camping De Bosrand is nu al een groot succes’, vertelt activiteitenbegeleider Susanne Broeksema van De Paasbergen enthousiast. Op het grasveld naast de locatie staan twee retrotenten en een grote recreatietent inclusief buitenkeuken met bestek, servies, spelletjes en gezellige zitjes. Bewoners, cliënten en hun naasten kunnen er het hele kampeerseizoen (juni tot en met september) terecht. Het idee voor de camping op eigen terrein is ontstaan op de dagbesteding waar medewerkers met cliënten in gesprek gingen over het campingleven van vroeger. Een heuse campingcommissie – met daarin twee enthousiaste bewoners – werd opgericht om de camping vorm te geven.

Herinneringen ophalen

Campings zijn een plek waar veel bewoners vroeger vaak kwamen en ook veel meemaakten. ‘Op de camping komen allerlei herinneringen boven: bewoners delen grappige anekdotes en reisverhalen. Sommigen hebben veel van de wereld gezien en vertellen daar graag over’, aldus Anja. Bewoners, vrijwilligers en medewerkers genieten met volle teugen van het campingleven, al slapen ze wel allemaal thuis in hun eigen bed.

Beleving

‘Het gaat vooral om de beleving van het op de camping zijn’, vult activiteitenbegeleider Susanne Broekema aan. Met je voeten in het gras, zitten op een kunststof stoel, samen barbecueën en gezellig spelletjes spelen.’ Zelfs als het regent vinden bewoners een dagje naar de camping leuk: ‘het geluid van regen op het tentdoek is heel herkenbaar en ik ontmoet nieuwe mensen op de camping’, vertelt een enthousiaste bewoner. 

Verschil maken

Kamperen zorgt voor een grote glimlach op de gezichten. ‘Bewoners zitten echt op de praatstoel en dat is prachtig om te zien en te horen. We proberen altijd, maar zeker met deze campingplekken, het verschil te maken voor bewoners’, legt Anja uit. Zowel camping De Bosrand als de campingplek in Klijndijk zijn ingericht voor dagrecreatie. ‘Na het avondeten –vaak klaargemaakt op de skottelbraai– gaan we weer naar huis. Uiteraard doen we eerst de afwas, want dat hoort er ook gewoon bij’, zegt Anja lachend. 

In Odoorn maken bewoners regelmatig een extra ommetje langs de camping om te kijken hoe kampeerders zich vermaken. Sommige bewoners van De Paasbergen kunnen de camping zelfs zien vanuit hun appartement. ‘En dat zorgt voor reuring: dan zeggen bewoners bijvoorbeeld. ‘Ach het is nu wel slecht weer op de camping.’ De camping is een mooi voorbeeld van hoe een simpel idee iets groots teweeg kan brengen’, aldus Susanne.

Ben je benieuwd naar het campingleven van onze bewoners? RTV Drenthe nam een kijkje op camping De Bosrand in Odoorn. Kijk mee via https://www.rtvdrenthe.nl/nieuws/14787515/treant-camping-de-bosrand-doet-het-goed-bij-de-ouderen-in-odoorn