Succesvolle nieuwe vorm van zwangerschapsbegeleiding › Treant Zorggroep

Succesvolle nieuwe vorm van zwangerschapsbegeleiding

Geplaatst op: 16 april 2018

In maart startte de eerste reeks bijeenkomsten van Centering Pregnancy bij Treant Zorgroep. Woensdag 11 april vond de tweede bijeenkomst plaats. Zwangere vrouwen krijgen bij deze bijeenkomsten niet alleen medische controles, maar delen ook kennis en ervaring. Dit is ondersteunend bij de zwangerschap en het aanstaande ouderschap. De bijeenkomsten worden verzorgd door twee verloskundigen van verloskundigenpraktijk EVE en een kraamverzorgster van de Kraamvogel.

Centering Pregnancy combineert medische controles met het delen van kennis, de ontwikkeling van zelfstandigheid en ondersteuning van groepsleden. Deze methode werd in 1995 voor het eerst in de Verenigde Staten geïntroduceerd en in 2011 zijn in Nederland de eerste verloskundigenpraktijken gestart naar dit Amerikaanse voorbeeld. Tijdens een bijeenkomst vinden de individuele controles plaats, zoals het meten van de bloeddruk en het Hb van de zwangere en de groei van de baby.

Kennis en ervaring delen
Daarnaast staat bij elke bijeenkomst een bepaald thema centraal. Voorbeelden hiervan zijn: gezonde voeding, je kinderen voorbereiden op de komst van een broertje of zusje of ademhalingstechnieken tijdens de bevalling. De zwangere kan ook zelf aangeven waar ze wat meer over wil weten of waar ze tegenaan loopt in de zwangerschap en dit wordt dan ook in de groep besproken.

Controle en voorlichting
Roelie Moorlag-Tapper, verloskundige bij EVE: ‘Ik ben erg enthousiast over deze methode. Ervaringen van collega’s in Nederland laten zien dat er veel interesse is in deze vorm van controle en voorlichting. Als zwangere krijg je een compleet aanbod aan kennis en je kunt dit direct bespreken met de andere groepsleden’. Anouk Vos (30) uit Valthe is zwanger van haar tweede kindje en vertelt tijdens de bijeenkomst: ‘De sfeer is gezellig en gemoedelijk. Het is fijn om onze ervaringen en ideeën met elkaar te kunnen delen. Ook vind ik het erg leuk om elke keer dezelfde groep dames te zien. Ik kan het iedereen aanraden.’

Verloskundigen getraind
Verloskundigenpraktijk EVE heeft zes verloskundigen getraind om de Centering-groepen te mogen begeleiden. De trainingen van de verloskundigen en de co-begeleider worden financieel ondersteund door het project "Goede Start" vanuit Kans voor de Veenkoloniën, kraamzorgorganisatie De Kraamvogel en Treant Zorggroep.

Meer informatie?
Centering Pregnancy vindt bij Treant Zorggroep plaats op ziekenhuislocatie Scheper in Emmen. De tweede groep is gestart op 10 april. En de derde groep start op 17 mei op donderdag in de ochtend. Zwangeren die onder begeleiding van de gynaecologen van Treant vallen zijn vanzelfsprekend ook van harte welkom. Er zijn geen kosten verbonden aan deelname. Zes weken na de bevalling organiseert verloskundigenpraktijk EVE in samenwerking met De Kraamvogel een terugkomdag, zodat iedereen ervaringen met elkaar kan delen over de bevalling en de eerste weken na de komst van de baby. Meer informatie over de bijeenkomsten is te lezen op www.treant.nl/EVE/centeringpregnancy.

Gerelateerde specialismen