Een lifeline met het ziekenhuis › Treant Zorggroep

LET OP! Heeft u een afspraak, of vragen over bezoek en de bezoektijden? Kijk dan eerst op onze corona-informatiepagina.

Een lifeline met het ziekenhuis

Geplaatst op: 27 februari 2017

Jans Bos (82) uit Weiteveen kampt al jaren met hartfalen. Lange tijd was het ziekenhuis in, ziekenhuis uit. Vijf jaar geleden maakte hij kennis met telemonitoring. Via dit controlesysteem, ook wel zorg op afstand genoemd, geeft hij vanuit huis dagelijks zijn gewicht, bloeddruk en hartslag door aan de hartfalenpoli van Treant. Bij een afwijkende waarde onderneemt de verpleegkundig specialist direct actie. 'Sinds ik telemonitoring gebruik, heb ik geen terugval meer gehad. Dit systeem is formidabel.'

Hartfalen is een chronische aandoening waarbij de pompfunctie van hart verstoord is. Omdat er minder bloed wordt rondgepompt, krijgen organen minder zuurstof en voedingsstoffen. Dit kan leiden tot vermoeidheid, kortademigheid en vochtophoping. Om te voorkomen dat de klachten verergeren, is het belangrijk dat patiënten gezond leven. Bij complicaties moeten ze tijdig aan de bel trekken. 'Maar als mijn lichaam vocht vasthoudt, merk ik dat niet meteen', vertelt Bos.

n oogopslag
Het telemonitoringsysteem dat bij Bos thuis is geïnstalleerd, signaleert zo'n afwijking wél direct. Deze module bestaat uit een weegschaal, een hartslag- en een bloeddrukmeter.

Hartfalenpatiënt Jans Bos uit Weiteveen: 'Sinds ik telemonitoring gebruik, heb ik geen terugval meer gehad.'
Hartfalenpatiënt Jans Bos uit Weiteveen: 'Sinds ik telemonitoring gebruik, heb ik geen terugval meer gehad.'

Bos weegt zich elke ochtend en neemt vervolgens zijn bloeddruk en hartslag op. Deze waarden worden via een internetverbinding automatisch naar het ziekenhuis verzonden. De verpleegkundig specialist ziet in één oogopslag of er afwijkingen zijn. 'Is de situatie ernstig, dan neem ik onmiddellijk contact op met de patiënt', verzekert Wietse Veenstra, verpleegkundig specialist hartfalen van ziekenhuislocatie Scheper.

Rust
Bos omschrijft telemonitoring als zeer gebruiksvriendelijk. 'Ik ga 's ochtends op de weegschaal staan en ik meet mijn bloeddruk, meer is het niet. Een kind kan de was doen.' Desgewenst kan hij de meetresultaten op een speciaal tv-kanaal terugzien. Via deze zender kan hij ook voorlichtingsvideo's bekijken en zelfs vragenlijsten invullen.

Zo nodig neemt Bos rechtstreeks contact op met de verpleegkundig specialist. 'Ik mag altijd bellen en als ik me niet lekker voel, kan ik direct langskomen. Dat korte lijntje schept rust.' Ook het feit dat de verpleegkundig specialist en cardioloog nauw samenwerken, draagt bij aan het vertrouwen.

Redelijk stabiel
Mede dankzij telemonitoring blijft de gezondheid van Jans Bos redelijk stabiel. Lopen mag dan lastig gaan, autorijden en biljarten bieden voldoende afleiding. 'En als de zon schijnt, pakken we de fiets', lacht zijn vrouw Leidy. 'Samen redden we ons nog prima!'

Telemonitoring is formidabel

Treant Telemonitoring

Treant   Telemonitoring

Chronische zorg

In ons verzorgingsgebied wonen veel patiënten met een chronische aandoening, zoals hartfalen, astma/COPD en suikerziekte (diabetes). Onder het motto 'Goede zorg dichtbij huis' kunnen deze patiënten op alle ziekenhuislocaties van Treant terecht. Verder werken we nauw samen met de eerste lijn en gemeenten bij de inrichting van een regionaal zorgnetwerk. Daarnaast investeren we in zorg op afstand (telemonitoring) en anderhalvelijns zorg.