Bijeenkomst over apneu in Bethesda › Treant Zorggroep

Bijeenkomst over apneu in Bethesda

Geplaatst op: 26 oktober 2015

Samen met de ApneuVereniging houdt ziekenhuislocatie Bethesda, onderdeel van Treant Zorggroep, op 9 november een voorlichtingsavond over apneu. Mensen met apneu hebben een ademstilstand tijdens hun slaap. Tijdens deze avond komen klachten, risicofactoren, diagnostiek en behandeling van apneu aan de orde. Alle geïnteresseerden zijn van harte uitgenodigd.

Nederland telt naar schatting 1 miljoen ernstige snurkers. Circa de helft hiervan kampt met het obstructieve slaapapneu syndroom (apneu = ‘geen lucht’), kortweg OSAS. Bij apneu blokkeren verslapte spieren de ademweg tijdens de slaap. Het (langdurig) stokken van de ademhaling kan tot ernstige gezondheidsklachten leiden. OSAS begint vaak met vage klachten. Patiënten zijn snel vermoeid, prikkelbaar en voelen zich niet lekker. Overdag vallen ze snel in slaap en ook concentratieverlies behoort tot de symptomen. De klachten kunnen uitmonden in hoge bloeddruk en hartritmestoornissen. Daarom is het heel belangrijk om OSAS-klachten vroegtijdig te herkennen en te behandelen.

OSAS-poli
Om deze groeiende patiëntencategorie snel en adequaat te behandelen, heeft Treant Zorggroep, waaronder ziekenhuislocatie Bethesda, een speciale OSAS-poli. De OSAS-poli bestaat uit een multidisciplinair team. Dit team bestaat uit een physician assistant, longarts, KNO-arts en neuroloog. Ieder verricht hierin een specifieke taak. De physician assistant voert het intakegesprek, doet lichamelijk onderzoek, diagnostiek en controles van de CPAP-behandeling (CPAP is een soort luchtpomp). De longarts onderzoekt of er sprake is van specifieke longproblemen en kan aanvullend longfunctieonderzoek aanvragen. De KNO-arts stelt vast waar het snurkgeluid precies vandaan komt. Tot slot bekijkt de neuroloog of de slaperigheid andere oorzaken heeft, zoals slaapziekte, neurologische aandoeningen of dat sprake is van het restless legs syndroom (rusteloze benen).

Programma
Tijdens deze avond zijn er diverse sprekers. Zo legt longarts mevrouw Harding uit wat OSAS is. KNO-arts de heer Hoogervorst spreekt over de chirurgische behandeling van OSAS en behandeling met een mandibulair repositie apparaat (soort prothese die men over de tanden draagt tijdens het slapen om snurken en/of slaapapneu tegen te gaan). Vervolgens vertelt mevrouw Wierenga iets over CPAP-gebruik en maskers. De heer Vliek van de ApneuVereniging spreekt over slaapapneu en het rijbewijs. Het uitgebreide programma vindt u hier.

Locatie en tijden
Maandag 9 november, om 19.30 uur (zaal open om 19.00 uur). Ziekenhuislocatie Bethesda, dr. G.H. Amshoffweg 1 in Hoogeveen, 1e etage (grote zaal). Graag aanmelden door te mailen naar tenkley@apneuvereniging.nl.