‘Bij traumachirurgie is het dè sport om iedereen binnen een week geopereerd te krijgen’ › Treant Zorggroep

‘Bij traumachirurgie is het dè sport om iedereen binnen een week geopereerd te krijgen’

Geplaatst op: 14 oktober 2019

Jacob Staats (55) uit Zuidlaren maakte vorig jaar een vervelende uitglijder tijdens een hockeywedstrijd.  Jacob moest het veld voortijdig verlaten met een sleutelbeenbreuk en ging direct door richting de Spoedeisende Hulp van het MCL in Leeuwarden. Hij kreeg daar het advies om de volgende dag naar zijn ‘eigen’ ziekenhuis te gaan. De volgende dag kon hij al terecht bij de traumachirurgie, ziekenhuislocatie Refaja in Stadskanaal  om geopereerd te worden. ‘Bij traumachirurgie is het dè sport om iedereen binnen een week geopereerd te krijgen’, aldus traumachirurg Harmen Zwaving.

Op elkaar ingespeeld

‘We doen heel hard ons best om iedereen zo snel mogelijk te helpen, vertelt traumachirurg Harmen Zwaving. Ons streven is dat we mensen na een ongeluk binnen een week opereren.  Onze afdeling is er ook op ingericht dat we ad hoc kunnen optreden. Iedereen is op elkaar ingespeeld; dat geldt van de medewerkers van het secretariaat en de verpleegkundigen tot  aan het team op de operatiekamer’.

Hockey

De valpartij van Jacob gebeurde vorig seizoen tijdens een uitwedstrijd in Leeuwarden met zijn hockeyteam van HC De Hondsrug  uit Zuidlaren. ‘Bij de val kwam mijn hockeystick tussen mijn arm en schouder terecht waardoor ik een gebroken sleutelbeen opliep. In het MCL in Leeuwarden zijn röntgenfoto’s gemaakt en daar kreeg ik het advies om de volgende dag naar mijn eigen ziekenhuis te gaan.’

Superfijn

Jacob stuurde de röntgenfoto’s de volgende dag door naar de polikliniek chirurgie van Treant zodat de traumachirurg direct mee kon kijken hoe de vlag erbij hing. Hij kreeg van traumachirurg Harmen Zwaving te horen dat hij geopereerd moest worden en kon meteen de volgende dag terecht op ziekenhuislocatie Refaja in Stadskanaal. ‘Ik ben er nuchter naartoe gegaan en de ontvangst was echt superfijn. Ik wist niet wat me overkwam. Ik werd ook op een hele goede manier begeleid. Van de intake tot aan de narcose.  Ze zeiden precies waar en  hoe laat je overal heen moest. Het werd allemaal prima uitgelegd. Ook als het even iets later werd, werd je meteen op de hoogte gebracht.’ Tegen de avond kon Jacob alweer naar huis.

Jacob tijdens zijn hockeytraining
Jacob tijdens zijn hockeytraining

De ontvangst was echt superfijn. Ik wist niet wat me overkwam.

Inmiddels zijn we nu bijna een jaar verder. Onlangs moest Jacob weer onder het mes. Harmen: ‘Dat was opnieuw bij mij. Ik heb de plaatjes waarmee de breuk heelt, er weer uitgehaald. Soms leiden deze plaatjes namelijk tot klachten. Dat was bij Jacob ook zo.’  Jacob staat weer op het hockeyveld want het nieuwe hockeyseizoen is  begonnen.  Jacob: ‘Het is nu klaar, ik ben weer helemaal in de running. Ik ben echt hartstikke blij dat ik zo fijn en snel geholpen ben.’

Gerelateerde specialismen