Bewoners De Horst lachen en huilen samen met Maatje Stip › Treant Zorggroep

Bewoners De Horst lachen en huilen samen met Maatje Stip

Geplaatst op: 17 mei 2018

Het is niet altijd eenvoudig om contact te krijgen met mensen die dementie hebben. Maar het kan wel. miMakker Stip, een kleurrijk maatje, bezoekt wekelijks bewoners met dementie van Treant-locatie De Horst in Emmen om écht contact te maken.

Stip is verkleed als clown en heeft een rode neus als ze bewoners bezoekt. Maar ze zorgt niet voor entertainment: ‘Ik ben op zoek naar de emoties bij bewoners’, vertelt Petra van der Velde alias Stip. ‘Ik maak contact door bijvoorbeeld gedrag na te doen en/of aan te vullen. ‘Ik ben afwachtend en zoek een ingang om contact te maken. Dit lukt vaak door mijn gedrag aan te passen aan bewoners, zij hebben de regie. Soms zijn we samen even boos, aai ik net zoals een bewoonster haar knuffelhond, doe ik mee met een spel in de huiskamer of dwalen we samen door de gang.’ Stip is een maatje met wie bewoners hun emoties kunnen delen. Ook biedt ze ondersteuning aan naasten en mantelzorgers in het maken van contact.

Kleurrijk bezoek

Veel mensen, met name ouderen, hebben een positief beeld bij een clown. ‘Stip kan klunzig, brutaal en soms een beetje dom zijn. Als (zorg)clown heb ik meer vrijheid om mijn gedrag volledig aan te passen aan verschillende situaties.’ Sommige medewerkers twijfelden over de toegevoegde waarde van het bezoek van Stip. ‘Ik was erg sceptisch', vertelt verzorgende Wobbe van der Veen eerlijk. ‘Tot mijn verbazing had het bezoek wel direct resultaat. Bewoners reageerden met een oogopslag, een kort gesprek of zelfs een schaterlach. Ze voelen zich ongedwongen en zijn vaak rustiger na het bezoek’.

Kennis delen

Stip deelt haar ervaringen met medewerkers en geeft les aan studenten van de leerafdeling. ‘Dankzij haar ben ik (nog) bewuster geworden van mijn houding en probeer meer open te staan voor verschillende manieren om contact te leggen met bewoners. Het is fijn om met haar samen te werken’, vertelt Wobbe enthousiast. Stip beschrijft haar ervaringen ook in het zorgdossier van bewoners, zodat naasten ook van het bezoek van Stip kunnen leren. De inzet van Stip wordt betaald door extra gelden van Waardigheid en Trots om bewoners een zinvolle daginvulling en (nog) meer persoonlijke aandacht te kunnen geven.

 

Gerelateerde locaties