Bewoners dansen erop los dankzij Kunst- en Cultuurprijs › Treant Zorggroep

LET OP! Heeft u een afspraak, of vragen over bezoek en de bezoektijden? Kijk dan eerst op onze corona-informatiepagina.

Bewoners dansen erop los dankzij Kunst- en Cultuurprijs

Geplaatst op: 16 oktober 2019

Stil moeten zitten, terwijl er muziek op staat: de danskriebel is voor sommige bewoners en cliënten van Treant Zorggroep moeilijk te weerstaan. Rollator- en zitdansinstructrice Astrid Kwint van De Paasbergen in Odoorn weet hier wel raad mee. Zij zet deze danskriebel om in een (zit)dans met veilige, plezierige bewegingen voor iedereen. Vandaag kreeg zij de Kunst- en Cultuurprijs van Treant Zorggroep ter waarde van 1.000 euro uitgereikt door Kees Veling, directeur Treant care, om zoveel mogelijk mensen in beweging te krijgen.

‘Treant wil bewoners, cliënten, patiënten, medewerkers en vrijwilligers met deze prijs stimuleren om kunst- en cultuuractiviteiten te bedenken én hieraan deel te nemen’, aldus Veling. ‘Dansen is gezond, geeft energie, heeft een positief effect op het welzijn van (wijk)bewoners en cliënten en zorgt voor ontmoeting. Dansen is goed voor lichaam en geest. Het initiatief om zoveel mogelijk ouderen in beweging te krijgen, ondersteunt Treant Zorggroep daarom graag.’

Astrid Kwint maakt (zit)dansen in verschillende dansstijlen die ze ouderen aanleert in een aantal lessen: ‘Ik pas de dans aan op bewegingen die deelnemers nog kunnen maken.

Astrid Kwint van De Paasbergen wint Kunst- en Cultuurprijs
Astrid Kwint van De Paasbergen wint Kunst- en Cultuurprijs
Harmina Fischer neemt de aanmoedigingsprijs in ontvangst
Harmina Fischer neemt de aanmoedigingsprijs in ontvangst
Ruim 70 aanwezigen waren bij de prijsuitreiking aanwezig
Ruim 70 aanwezigen waren bij de prijsuitreiking aanwezig

Je zult altijd verschil zien in uitvoering, maar dat is niet erg want iedereen doet wat hij of zij kan om in beweging te komen. Daar gaat het om’, vertelt Kwint enthousiast.

‘Ik help en stimuleer collega's van de andere woonwijkcentra van Treant om ook danslessen te geven. Met de geldprijs wil ik een dansevenement houden waar we met zoveel mogelijk cliënten, bewoners en wijkbewoners kunnen (zit)dansen. De trouwe fans van zitdansinstructrice Astrid die aanwezig zijn bij de prijsuitreiking knikken goedkeurend: 'wij kunnen niet wachten'. 

Stimuleringsprijs voor krijtborden

Niet alleen het initiatief van Kwint werd door de kunstcommissie van Treant beloond. De aanmoedigingsprijs van 500 euro ging naar het initiatief van chirurg Renske Schasfoort om de hal van locaties op te fleuren met krijtborden. ‘Krijten is weer helemaal hot. Het nodigt mensen uit om hun creativiteit te laten zien en biedt afleiding. De creatieve uitspattingen van bezoekers, patiënten, medewerkers en bewoners zijn een mooie aanvulling op het bestaande kunstaanbod op onze locaties’, aldus Veling.

Roulerend kunstwerk

De Paasbergen neemt dankzij de eerste prijs voor Astrid Kwint ook het roulerende glaskunstwerk van kunstenaar Marjan Witte van Glaseiland mee naar Odoorn. Het kunstwerk is van kleurrijk glas en staat voor verbondenheid. De verschillende kleuren staan voor de diensten die Treant levert en passen bij elke bewoner en cliënt. Treant hecht grote waarde aan een fijne en inspirerende leefomgeving voor bewoners, cliënten, patiënten en bezoekers. Passende kunstwerken in de openbare ruimte dragen bij aan de geestelijke en lichamelijke gezondheid van mensen.

De foto's zijn gemaakt door collega Lennard Scherptong. 

Gerelateerde locaties