1000ste kijkoperatie voor prostaatkanker bij Treant Zorggroep › Treant Zorggroep

LET OP! Heeft u een afspraak, of vragen over bezoek en de bezoektijden? Kijk dan eerst op onze corona-informatiepagina.

1000ste kijkoperatie voor prostaatkanker bij Treant Zorggroep

Geplaatst op: 3 september 2019

Op 23 augustus vond de 1000ste verwijdering van een prostaat door middel van een kijkoperatie plaats bij Treant Zorggroep. Aanvankelijk werden deze kijkoperaties op de ‘ouderwetse’ wijze verricht, maar sinds eind 2016 voeren de urologen van Treant Zorggroep deze operaties uit met de Da Vinci-robot. Uroloog Ben Knipscheer is samen met uroloog Luc Roelofs verantwoordelijk voor alle ingrepen waarbij met ondersteuning van de robot de gehele prostaat wordt verwijderd.

‘Waar staat de auto?’, grapte meneer Nijenhuis (62) toen hij hoorde dat hij de 1000ste patiënt was. De auto was er natuurlijk niet en hij had niets gewonnen, maar ondanks dat kijkt hij positief terug op het voortraject en de operatie bij Treant: ‘Dokter Roelofs en Knipscheer namen ruim de tijd voor mij om al mijn vragen te beantwoorden en waren zeer betrokken.’

Kijkoperatie

Bij een kijkoperatie worden, via enkele kleine gaatjes in de buik, poorten ingebracht. Door deze poorten worden instrumenten met een lange arm ingebracht, waarna de operatie via een beeldscherm te zien is; vandaar ook de naam kijkoperatie. Bij kijkoperaties hebben patiënten minder pijn na de operatie, een sneller herstel en kleinere littekens. De invoering van de robottechniek bracht vervolgens nog meer verbeteringen met zich mee.

Voordelen robotchirurgie

Vooral voor operatiegebieden die met de hand moeilijk te benaderen zijn, is de robot geschikt. De onbegrensde wendbaarheid van de robotarmen is een groot voordeel. Verder geeft Da Vinci driedimensionaal zicht op het operatiegebied. Omdat de beelden sterk worden vergroot, kan de uroloog de weefselstructuren beter herkennen. De robotarmen maken bovendien kleinere en fijnere 'handbewegingen', die de menselijke trilbeweging opheffen. Deze hoge mate van nauwkeurigheid vermindert de kans op beschadiging van omliggende organen en verkleint het risico op continentie- en potentieproblemen.

links Ben Knipscheer, rechts Luc Roelofs
links Ben Knipscheer, rechts Luc Roelofs

Da Vinci robotchirurgie

Bij Da Vinci robotchirurgie opereert de uroloog met lange instrumenten die aan de robot gekoppeld worden. Het systeem bestaat uit een bedieningspaneel dat is verbonden met vier robotarmen. Tijdens de ingreep zit de operateur met zijn hoofd en handen in een console, waarin sterk vergrote 3D-beelden van het operatiegebied worden geprojecteerd. De bewegingen die de chirurg via joysticks uitvoert, worden door de robotarmen exact gevolgd. De robotarmen opereren niet zelfstandig; de chirurg heeft altijd de controle.

Luc Roelofs: ‘Treant heeft jarenlange ervaring met kijkoperaties bij prostaatkanker en heeft daarmee het meest ervaren team van Noord Nederland. Door die ervaring zijn wij in staat de best mogelijke zorg voor de patiënt te leveren. We beperken ons niet alleen tot de operatie, maar hebben aandacht voor de gehele begeleiding van de patiënt – van voor tot na de operatie.’

Prostaatcentrum Noord Nederland

Treant Zorgroep is onderdeel van Prostaatcentrum Noord Nederland (PCNN) en behandelt samen met het UMCG, het Ommelander Ziekenhuis Groningen, de Saxenburgh Groep Hardenberg en het Wilhelmina Ziekenhuis Assen (WZA) patiënten met prostaatkanker.

Gerelateerde specialismen

Gerelateerd