Gezamenlijk plan Zorg voor de regio › Treant Zorggroep

LET OP! Heeft u een afspraak, of vragen over bezoek en de bezoektijden? Kijk dan eerst op onze corona-informatiepagina.

Gezamenlijk plan Zorg voor de regio

Gezamenlijk plan Zorg voor de regio

Ziekenhuiszorg: soms op een andere plek, wel in de buurt

Om de zorg voor de regio Drenthe en Zuidoost-Groningen te behouden, heeft een kernteam bestaande uit ziekenhuizen Treant, Ommelander Ziekenhuis Groningen en Wilhelmina Ziekenhuis Assen, Huisartsenzorg Drenthe en zorgverzekeraars Menzis en Zilveren Kruis een gezamenlijk plan voor de zorg in de regio. Het plan is om de basiszorg in alle bij het kernteam aangesloten ziekenhuizen te handhaven. Het kernteam wil de ingewikkelde ziekenhuiszorg concentreren in Assen, Emmen en Scheemda, en de planbare zorg in Stadskanaal en Hoogeveen uitbreiden door opzet van expertisecentra. Over de invulling van het plan gaat het kernteam de komende tijd spreken met medewerkers, patiënten, zorgaanbieders, overheden en inwoners. Het is de bedoeling de plannen vanaf 2020 fasegewijs in te voeren.

Onderstaande voorbeelden geven u een beeld van de plannen.

Bloedonderzoek

Laboratorium- en röntgenonderzoek

De huisarts van Chris uit Stadskanaal wil graag onderzoek doen naar het bloed van Chris. Want Chris slaapt slecht, heeft vaak hoofdpijn en is snel vermoeid. Chris kan zijn bloed laten prikken op een van de ruim 45 priklocaties van Treant. Vlakbij huis, of liever in de buurt van zijn werk in Emmen.

Ongeluk tijdens het sporten

Chirurgie (spoedzorg)

Olaf krijgt tijdens een voetbaltraining een trap tegen zijn been. Het is woensdagavond 19.00 uur. Hij meldt zich bij de huisartsenpost in locatie Bethesda. Zijn been lijkt gebroken. De medewerkers van de huisartsenpost sturen hem door naar de spoedpost die direct grenst aan de huisartsenpost. Daar worden röntgenfoto’s gemaakt en zijn been is inderdaad gebroken. Hij krijgt gips en mag naar huis. Hij kan in locatie Bethesda op de polikliniek voor controle komen.

Borstkanker

Mammacentrum

Na zelfonderzoek gaat Thea (48) uit Stadskanaal naar de huisarts, want ze voelde iets in haar borst. De huisarts vertrouwt het ook niet. Thea wil snel weten waar ze aan toe is. Bovendien wil ze de beste behandeling als het toch borstkanker blijkt te zijn. Daarom maakt ze een afspraak bij het Mammacentrum in Hoogeveen. Daar kan ze binnen drie dagen terecht voor alle noodzakelijke diagnostische onderzoeken. En ze hoort op de dag van de onderzoeken direct de uitslag.

Ongeluk op het werk

Chirurgie (spoedzorg)

Jeffrey is tijdens zijn werk in Stadskanaal door het raam gevallen. Hij heeft snijwonden aan zijn arm en in zijn gezicht. Hij belt met de huisartsenpost. Daar geven ze aan dat hij langs kan komen om een en ander te laten beoordelen. De huisarts in locatie Refaja stuurt Jeffrey door naar de spoedpost, waar hij gehecht wordt. Hij kan eventueel ook revalideren in de poliklinische revalidatie op de locatie dicht bij huis.​

Vochtophopingen

Fysiotherapie/ diëtetiek/ logopedie

Adam heeft als gevolg van kanker last van vochtophopingen (oedeem) in zijn benen. Hij moet zich daarom vaak melden bij de fysiotherapeut voor de behandeling daarvan. Hij bezoekt dan altijd de polikliniek in Hoogeveen, want dat is de plaats waar hij woont. Maar stel dat hij dichter bij een andere Treant-ziekenhuislocatie woonde, dan had hij zijn oedeem ook daar kunnen laten behandelen. Dit is namelijk mogelijk op alle Treant-locaties.

Val van de trap

Chirurgie (trauma)

Gerrit uit Stadskanaal is onderweg naar het toilet ’s nachts van de trap gevallen. Hij kan niet meer staan en zijn vrouw heeft de ambulance gebeld. De ambulanceverpleegkundige constateert een gebroken heup en brengt Gerrit naar de Spoedeisende hulp in locatie Scheper. Daar wordt Gerrit geopereerd. Hij blijft daarna nog een paar dagen in het ziekenhuis totdat hij kan gaan revalideren in een verpleeghuis of revalidatiecentrum.

Schroeven uit been

Chirurgie/geplande traumatologie

René uit Emmen is een paar maanden geleden tijdens het mountainbiken van zijn fiets gevallen. Toen is zijn gebroken bovenbeen in Emmen met schroeven en platen vastgezet. Nu ze er uit mogen gaat René voor een operatie naar locatie Refaja. Want daar vinden dit soort operaties plaats. Voor de nacontrole kan René weer naar de poli Chirurgie in Emmen.

Ernstig auto-ongeluk

Chirurgie (trauma)

Erik krijgt onderweg naar zijn werk een ernstig auto-ongeval op de A28 bij Zuidwolde. Hij wordt per traumahelikopter, met aan boord een arts van het Mobiel Medisch Team, overgevlogen naar het traumacentrum van het UMCG.

Buikwandcorrectie

Plastische chirurgie

Marianne moet naar de plastisch chirurg voor een grote buikwandcorrectie. Ze is echter ook onder behandeling van de cardioloog vanwege hartklachten. De verwachting is dat Marianne na de operatie nog 24 uur op de Intensive Care bewaakt moet worden. Vandaar dat de operatie ingepland wordt in locatie Scheper in Emmen.

Nieuwe heup

Orthopedie

De heup van Jurjen uit Dalen is versleten. Hij heeft hier veel last van. De orthopeed heeft aangegeven dat een kunstheup de beste oplossing is. Jurjen kan kiezen waar en wanneer hij geopereerd wil worden: in Hoogeveen of Stadskanaal, want daar vinden de geplande orthopedische operaties plaats.

Baarmoederverwijdering

Gynaecologie

Ilona uit Emmen moet voor het verwijderen van haar baarmoeder worden opgenomen. Haar operatie en opname worden op iedere locatie uitgevoerd. Ilona kan dus zelf aangeven waar ze het liefst naar toe gaat.

Ritmestoornis

Cardiologie

Els uit Stadskanaal is al jaren bekend met hartritmestoornissen. Ze heeft zich erbij neergelegd, het hoort bij haar en met medicatie weet ze het goed onder controle te houden. Op een avond vertrouwt ze het toch niet helemaal en ze meldt zich bij de huisartsenpost. De huisarts verwijst haar door naar de SEH/Eerste Hart Hulp (EHH) in locatie Scheper. Daar wordt een hartfilmpje gemaakt en krijgt Els aangepaste medicatie. Daarna gaat ze naar huis.

Meer informatie

Meer informatie over de plannen van het kernteam vindt u op de website www.zorgvoorregio.nl.